welcome to my blog =)

hello my friend hope you guys have a nice day n smile always...

hari

jam

Hari terakhir camp 5 februari aktiviti cleaning.

Monday, February 28, 2011

Assalamualaikum..
sudah hari akhir perkhemahan la..pagi tu kami di bahagikan dalam beberapa kumpulan untuk membersihkan barang2 seperti kayak, pfd, ground sheet dan macam2 lagi la..aq dalam kumpulan basuh kayak..hurm banyak wei kena basuh kayak..hurm tapi dengan teamwork yang masih mantap lagi..semuanye menjadi mudah dan senang..kami diberikan masa 2 jam menyiapkanya..dengan itu aq dan kawan2 membasuh kayak dengan cepat dan teliti baju masing2 semuanya basah..x kira la basah janji kerja siapkan..hurm lpas selesai aktiviti cleaning..kami makan tengahari nasi ayam hihi..lepas tu kayak yang dah kering kami angkatnya ke stor untuk menyimpan semula..letih la jugak kayak kalau ringan x pe la..hihi..habis susun barang dalam stor kami..berkumpul dan mendengar ucapan daripada lecture2 dan wakil fasi..en hisyam sebagai wakil lecture telah membuat ucapan penutup..setelah itu macam perasaan suka dan duka timbul di hati..sebelum berangkat pulang kami bersalaman dengan fasi2 dan lecture2 yang telah banyak memberi tunjuk ajar ketika bercamping terima kasih banyak2 ya..sekian je lah cerita saya tentang outdoor recreation yang saya sertai di tasik chenderoh perak..harap2 ilmu dan pengalaman yang diperoleh akan bermanfaat untuk kehidupan saya amin..babai salam..nnti post cite lain ya hihi;)

Gambar2 masa aktiviti cleaning=)


                                    Camp habis sudah hihi;)

Hari ketujuh camp 4 februari;)

Salam 1 malaysia ya..=)
Hari yang begitu mengembirakan kerana aq mau pulang sudah hihi;) yeah2 nak balik huhu..pagi tu sarapan makanan ringan..lepas tu kemas barang2 yang aq bawa..seterusnya wat clerance di kawasan campsite..semua campus berkerjasama dengan baik dan saling bantu membantu antara satu sama lain untuk mercepatkan kerja2 clerance..antara kerja yang dilakukan ialah buka khemah untuk disimpan, timbus kn balik longkang yang digali, susun peralatan dan angkut semua peralatan yang dibawa ke dalam lori..walaupun penat dan x cukup tido kerja yang kami buat telah selesai mengikut masa yang telah ditetapkan dalam kul 12.30 cm tu la..lepas tu fasi memberi barang2 peribadi yang di ambil semasa hari kedua camp..hurm seronok dapat fon balik..hihi dalam kul 2.30 kot bas sampai..lepas tu la mula perjalanan pulang kami..disebabkan penat dan x tido seharian aq telah tido dari mula perjalanan sampai la sampai ke shahalam..hurm memang rasa nikmat la tido masa tu perh!! hehe..aq terjaga je dari tido semua orang dah bersiap nak turun kerane sudah sampai la..blurr jugak masa tu ingat baru sampai rnr hihi;) sampai dalam kul 6.30 kot..bersiap siap la untuk kemasan diri dan solat magrib..kerana malam tu de jamuan penutup..tema majlis penutupan tu ialah smart casual..bergaya la kitorang pada malam tu hihi..hurm makanan pada malam perh!! terbaik la..yum2 huhu..de ayam panggang,kambing panggang,sup,nuget,kentang goreng n mcam2 lagi la..huhu memang kenyang makan malam tu..ye la masa kat kem kan x makan makanan macam..jadi time nie la makan puas2 hehe;) hurm masa ngah makan tu wakil setiap kumpulan kena wat persembahan..macam2 gelagat de hurm memang happening la masa tu hihi..tahniah kepade kumpulan tasik bera kerana telah berjaya menjadi pemenangnye..gemak la wei diorang punya persembahan..aq pun turut berbangga kerana tasik bera dari kumpulan aq yeah!! hihi..malam tu malam yang indah lagi mengembirakan buat aq..lepas tu diadakan sesi bergambar di sinilah teringatnya kisah suka duka yang kumpulan kami hadapi..malam tu berakhir dengan jayanya..dan kenangan pahit manis masa bercamping tidak akan kami lupakan..zzz pe lagi tido la wei..kul 3 kena bangun la wei jadi sentri la pulak..em xpe demi keselamatan bersama..kul 4 sambung tido balik hihi..oklah nnti cite hari soknya lak ye..salam kawan2=)

Gambar2 pada malam majlis penutup dan jamuan BBQ


                                         Para lecture dan fasiliatator

Hari keenam camp 3 februari aktiviti berkayak yo!!!

Sunday, February 27, 2011

Salam..
hihi..hari keenam sudah..em macam biasa la pagi tu sembahyang subuh, wat aktiviti malaysia cergas dan sarapan pagi..hari nie merupakan hari terakhir kami melakukan aktiviti outdoor..tahu x aktiviti pe hihi berkayak yahoo!! aktiviti nie la yang kami nantikan hihihi..mula2 kami melalui sesi taklimat tentang kayak..iaitu cara2 berkayak ngn betul, sejarah kayak, paddle dan jenis2 kayak..peserta2 dari uitm shahalam sudah maklumlah tentang hal nie kerane tlah wat sesi practical kayak di tasik shah alam..tetapi dari instead,shahputra dan uitm pahang masih blum tahu tentang berkayak kerane belum buat practical kayak di tempat masing2..jadi kami yang dari shahalam nie kena bagi la briefing kepada mereka tentang berkayak nie hihi..sambil di bantu oleh fasi2 yang bertugas..seterusnya kami melakuakan water confidence di dalam tasik..dengan memakai pfd(life jacket) water confidence dilakukan bagi mengatasi rasa takut para peserta apabila berada di dalam air..hihi. selepas itu kami sembahyang zohor dan mkan tengahari..seterusnya kami diberikan pasangan untuk berkayak aq digandingkan dengan khairi hihi..kami naek kayak sit on top..lepas bermulalah kayuhan kayak kami menuju ke tngah2 tasik dengan bergerak mengikot posisi double iaitu dua kayak bergerak secara serentak..aq berkayak secara sederhana kerana ingin melihat gunung2 dan bukit2 yang indah di sekitar tasik chenderoh hihi..chantek wei.. tahu x tasik chenderoh itu sangat luas..setibanya di situ kami membuat rafting dan setiap pasangan kayak di arahkan membuat capsize..setelah semuanya selesai kami pun berkayak untuk pulang ke campsite..sekali lagi menggunakan posisi double..masa perjlanan tu de lak kayak tersangkut kat tunggul kayu huhu..tapi dengan teamwork pekara itu dapat di selesaikan yeah!! dalam perjlanan pulang kami melalui laluan yang mengandungi banyak pokok teratai..chantek sungguh bunga2 itu..aq sempat mengambilnya hihi;) lepas tu fasi mengarahkan setiap pasangan bergerak laju kerana hari semakin senja..em dengan kepakaran pasangan aq berkayak pasangan aq merupakan pasanga kedua sampai hehe di depan aq ialah pasangan fasi hihi..dalam kul 7 kot sampai kat campsite ley bayangkan x jauhnya huhu..lepas tu bersiap untuk sembahyang magrib, bacaan yaasin dan makan malam..seterusnya macam biasa la postmortem..lepas abes je postmortem tiba2 di beritahu untuk melakukan aktiviti night walk..tengah berjalan2 kami berhenti di sebuah kawasan lapang dan melihat bintang dan langit di waktu malam em cantik la wei x dapat di gambarkan..em lpas tu kami di arahkan pulang ke campsite..dalam perjalanan pulang dengar lak de suara owg ramai menyayi..hurm sape eh aq pun x tahu..masih jadi tanda tanya??? sampai kat campsite fasi2 memberitahu de aktiviti treasure hunt..em dah la nagtuk dan letih jam sudah 2 pagi..em x pe kita sahut cabaran tu ewah hihi;) lepas tu bermulalah pencarian checkpoint..untuk check point yang ketiga kami berjumpa dengan watak orang tua yang berselubung ngn kain pelekat dan kain hitam cuak jugak dah la malam jumaat kan..em tapi akhirnya berjaya mendapat checkpoint..em untuk checkpoint yang seterusnya pertanyaan tentang suara owg ramai yang menyanyi terbongkar rupa rupanya lecture2 ngn sekumpulan fasi yang nyanyi..tahu x mereka nyayi dari kul 2 pagi hingga ke subuh..bayankan la..untk dapat checkpoint kami lak kena nyanyi hai lemak manis alah amboi2 hahah..seronok hihi..akhirnya dalam kul 6.30 pagi baru la kesemua checkpoint dijumpai..dan dapat la harta karun yang merupakan makanan ringan hihi..lpas sembhyang subuh makan lah makanan harta karun tu..habis cerita sudah..nnti cerita hari ke-7 lak ye..salam..

Gambar2 ketika kami berkayak=)


Hari kelima camp 2 februari jungle trekking;)

Salam..
diam x diam suda hari kelima dah..hari nie kami melakukan aktiviti jungle trekking..lpas sembahyang subuh dan sarapan serta malaysia cergas..kami kumpulan tasik bera berkumpul di kawasan lapang depan khemah lelaki untuk mendengar taklimat dari fasi tentang jungle trekking..dalam kul 12 la lebih kurang kami gerak dari tapak perkhemahan..tahu x kena berenang la pulak dari tapak perkhemahan tu ke jeti kat sebuah kampung..lebih kurang 500 meter la kena berenang wei..dah la penat kena lak tunggu kawan2 yang x reti berenang..ye la kate teamwork hihi..selepas semuanya sampai kami teros berkumpul n bergerak ke kawasan gunung yang hendak didaki.. group aq  mengetuai perjalanan untuk trekking..mula lalu jalan kampung..lpas tu hutan dan seterusnya mendaki kawasan gunung yang tinggi,curam, dan licin.em memang x dapat bayangkan la penatnya perh mantap beb..dalam kul 2 kami sampai ke puncak gunung..gunung tu di namakan gunung mandi angin kalau x silap la hihi..nie nak cite sikit kat puncak gunung tu sejuk wei..dengan anginnya yang bertiup menambah kan lagi sjuknya..padahal tengahari nie..kalau malam x tahu la macam mane sjuk dia kan huhu..setibanya kami rehat sambil makan bekal yang dibawa iaitu nasi goreng dan biskut..memang lapar la kan sebab dah guna banyak tenaga masa naik gunung tadi..jadi makan sekenyang kenyangnya ya hihi..lepas makan kami gerak menuruni puncak gunung tersebut..hati2 ya masa turun lagi lah curam dan licin..de la teknik yang disarankan fasi masa turun puncak gunung tu..aq de jugak beberapa kali nak jatuh tapi alhamdulliah dah jatuh hihi..berdebar wei masa tu masa kat2 tngah gunung tu sempat jugakla ambik gambar hihi ya allah sungguh cntik ciptaanmu..seseudah selamat menuruni gunung mandi angin tu kami singgah kat surau kampung untuk sembahyanh zohor dan asar..lpas tu kami bergerak ke jeti dan seterusnya berenang semula untuk pulang ke tapak perkhemahan..selepas sampai kat tapak perkhemahan de kumpulan yang di denda sebab x tunggu kawan..tapi sbagai pengajaran untuk kumpulan diorang sebab teamwork x de..lepas tu kami di benarkan mandi dan bersiap2 untk solat magrib..seterusnya makan malam dan solat isyak..lepas tu de first aider tntang penggunaan kain undo dan cara menggunakannya..seterusnya lakukan post mortem untuk aktiviti yang dijalankan..lepas ley tido hihi..dalam kul 2.30 kot baru dapat tido em x pe la okla nite..nanti cite hari ke-6 lak ya..salam

Gambar2 yang sempat di ambil masa kami berada di gunung=)!!

                     Pemandangan gunung2 kat tasik chenderoh;)

                                          Malaysia Boleh!!!!

Hari keempat camp 1 februari sambung survival la!!

Assalamualaikum..
TIdo 2 jam je malam tu..lpas tu kena jadi sentri sampai ke pagi..em letih ngantok semuanya de pada pagi tu..tapi itu semua dugaan yang terpaksa kami tempuh kn ketika survival..huhu pagi tu kami sembahyang subuh..lepas tu kami membuat lempeng untuk sarapan..em ley la tahan rasa lepeng tu..walaupun de yang hangit tetap habis jugak ye la dalam hutan mane ley memilih makan je la ape yang de..untuk minum wat air teh la ya..lepas sarapan kami berehat sambil berborak..tengah leka berehat nie de fasi datang suruh kemas kawasan tu..hehe dah nak blik dah..em selepas selesai mengemas semua yang disuruh..kami berkumpul dalam kumpulan gunung masing2 untuk  aktiviti orienteering pulak kali tentu mencabar sebabnya di dalam hutan.. masa practical dulu kat keliling fakulti je..berdebar jugak pada mulanya..hihi 1 kami membuat checkpoint untuk kumpualan kami..lepas tukar dengan kumpulan lain untuk dicarinya..dengan semangat teamwork yang de dalam kumpulan aq..telah berjaya menjadi kumpulan pertama berjaya mencari semua checkpoint..gitulah gunung batu putih ya hihi..sebagai hadiah kami merupakan kumpulan pertama menaiki bot pulang ke tapak perkhemah pusat yahoo..setibanya kami disitu kami di berikan makanan bubur nasi..em memang sungguh berselera aq makan masa tu..bubur yang memang sedap la..mantap lagi..dua kali kumpulan aq menambahnya hihi..lpas tu kami di benarkan mandi dan solat..malam pun muncul..pada malam tu kami melakuakn post mortem tentang aktiviti yang kumpulan kami lakukan serta kumpulan2 yang lain..seronok jugak dengar tentang  cubaan dan dugaan yang diorng tmpuh masa lakukan aktiviti..em malam pun semakin larut kami dibenarkan tido..yeah!! nanti sambung hari k-5 lak ya hihi tataaa;)

Nie de la beberapa gambar survival..em untuk survival kami x dibenarkan bawak kamera la..

Hari ketiga camp 31 januari aktiviti survival!!!

Salam 1 Malaysia..
Nak cite hari ketiga perkhemahan pulak ya..em pagi tu kami bangun seawal 5 pagi sembahyang untuk sembahyang subuh..lpas sembanyang kami lakukan aktiviti malaysia cergas walaupun penat tapi happy sebab dapat sihatkan badan dengan mengeluarkan peluh hihi..lpas aktiviti tu kami sarapan..sedap la nasi goreng yang diorang masak..ye la dah lapar benda yang x sedap pun jadi sedap kan hihi..berselera makan masa tu..em maklumlah lapar huhu..lepas makan kami kumpulan tasik bera berkumpul di khemah pusat untuk taklimat survival..yahoo hari nie kami kena survival la hihi..setelah diberi taklimat kami diberi mass tin yang di dalamnya terdapat sebiji telur,sedikit tepung,garam,beras,serbuk tea dan gula, serta dibekalkan dengan air mineral 2 botol,flay sheet, dan sebilah parang..sebelum berangkat ke tempat survival kami di arahkan untuk berendam di tasik em sejuk hihi..tujuanya untuk serasikan suhu badan bila di dalam hutan nnti ya..hehe selepas tu kami di hantar ke tempat survival dengan menaiki bot huhu besh!!..setibanya di tempat survival fasi menunjukkan tapak perkhemahan kumpulan kami..dalam pukul 5.30 kot sampai kat tempat tu..pe lagi mula la kerja ya..mula2 nak cari kayu nak cari kayu hihi;) untuk laki 1 kami cari kayu api dan membuat unggun api mancis yang pertame hampeh api idup jap je lpas tu padam em..x tahu la nape.rasa debar mula menyelubungi dalam diri yela takut nanti malam bergelap lak kn..em dicubanya mancis yang kedua alhamdullilah api berjaya dihidupkan dengan cara tersendiri hihi..bagi wanita lak tugas pertamanya mengemas kawasan khemah yang berselerak ngn daun2 kering, dan semak2..selepas itu kami memasang khemah untuk berteduh, dan membuat pagar. nampaknya hari semakin gelap dan alhamdullilah kerja2 yang kami wat tadi dapat disiapkan..pada malam tu kami terfikir untuk membuat satu unggun api lagi iaitu untuk memasak..nanti tidak la menggangu unggun api yang menyinari kami betul x..selepas membuat unggun api yang satu lagi tu..kami mulalah memasak..tahu x masak pe hihi..bubur nasi walaupun kurang enak tetap di habiskan kerana lapar hihi..dan membuat air tea untuk minuman..lpas tu sembhyang magrib dan isyak dan seterusnya bergilir gilir sentri untuk menjaga unggun api dan keselamatan di kawasan sekeliling..bersambung pada hari ke-4 perkhemahan salam=)

Gambar2 aktiviti Camcraft di Tasik Chenderoh;)

Saturday, February 26, 2011


Gealgat kami semasa melakukan aktiviti camcraft hihi;) Antara campcraft yang kami lakukan ialah memasang khemah,membuat ampaian,rak kasut,longkang,memasak,weiring, dan banyak lagi la..hurm memang la penat dan mengambil masa yang lama klau nak diungkapkan..tetapi dengan semangat teamwork yang baik antara kumpulan masing2 kami berjaya menyiapkannya yeah!! huhu..em oklah ya nnti post lagi babai..